dania z truskawek

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

 

Składniki

4 porcje
  • 8 naleśników
  • 500 g tłustego twarogu
  • 10 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 500 g truskawek (mrożonych)
  • 200 g śmietany 12% (gęstej z kubka)
  • cukier puder, kakao

Przygotowanie

  • Usmażyć naleśniki. Twaróg rozgnieść widelcem z 4 łyżkami cukru, połową cukru wanilinowego oraz 2 łyżkami budyniu w proszku. Naleśniki posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty.
  • Truskawki rozmrozić w rondelku pod przykryciem podgrzewając je przez ok. 10 minut na większym ogniu, od czasu do czasu zamieszać. Zmiksować blenderem i zagotować na większym ogniu. Dodać resztę cukru wanilinowego, 4 łyżki cukru i gotować jeszcze przez kilka minut aż sos bardziej zgęstnieje.
  • Śmietanę wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Przełożone naleśniki podgrzewać na patelni po minucie z każdej strony, położyć na talerz, posypać przez sitko cukrem pudrem i podawać z sosem truskawkowym oraz śmietaną, brzegi można oprószyć kakao.

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym