dania z truskawek
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Składniki
4 porcje
- 8 naleśników
- 500 g tłustego twarogu
- 10 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 500 g truskawek (mrożonych)
- 200 g śmietany 12% (gęstej z kubka)
- cukier puder, kakao
Przygotowanie
- Usmażyć naleśniki. Twaróg rozgnieść widelcem z 4 łyżkami cukru, połową cukru wanilinowego oraz 2 łyżkami budyniu w proszku. Naleśniki posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty.
- Truskawki rozmrozić w rondelku pod przykryciem podgrzewając je przez ok. 10 minut na większym ogniu, od czasu do czasu zamieszać. Zmiksować blenderem i zagotować na większym ogniu. Dodać resztę cukru wanilinowego, 4 łyżki cukru i gotować jeszcze przez kilka minut aż sos bardziej zgęstnieje.
- Śmietanę wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Przełożone naleśniki podgrzewać na patelni po minucie z każdej strony, położyć na talerz, posypać przez sitko cukrem pudrem i podawać z sosem truskawkowym oraz śmietaną, brzegi można oprószyć kakao.